Faillissement ziekenhuis kan patiënt duur komen te staan. Dit is één van de redenen waarom wij een restitutieverzekering adviseren!

12/11/2018

Patiënten die van een failliet ziekenhuis overstappen naar een ander ziekenhuis moeten wellicht meer dan de helft van de behandelingskosten zelf betalen. Dat stelt ZorgverzekeringWijzer. "Bijvoorbeeld huidkankerpatiënten lopen het risico 9.000 euro bij te moeten te betalen als zijn voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis kiezen om daar de behandeling voort te zetten."

Bron: internet https://www.vvponline.nl

ZorgverzekeringWijzer: "Het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam heeft duizenden patiënten onder behandeling die hals over kop op zoek moeten naar een ander ziekenhuis. Het merendeel van die patiënten heeft een natura zorgverzekering bij Achmea-dochter het Zilveren kruis. Een natura zorgverzekering betaalt uitsluitend 100 procent van de gemaakte kosten als de zorgverlener en de zorgverzekeraar hiervoor een contract hebben afgesloten. Als de zorgverlener niet is gecontracteerd, betaalt de zorgverzekeraar slechts 75 procent van hetgeen zij met andere zorgverleners heeft afgesproken. Feitelijk betekent dit vaak dat slechts de helft van de nota wordt vergoed.

"Uiteraard woont het merendeel van deze patiënten in Amsterdam of omstreken en gaan zij dus op zoek naar een ander ziekenhuis in de buurt. Het meest voor de hand liggende ziekenhuis is dat het toonaangevende VUMC, vijf kilometer verderop en prima bereikbaar voor Amsterdammers."

"Zorgverzekeringswijzer heeft uitgerekend wat dit kan betekenen voor een patiënt met huidkanker die van het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam overstapt naar het VUMC.

"Wat kost de behandeling tegen huidkanker (DBC 029499013) in welk ziekenhuis? Slotervaart: 4.815,22 euro, VUMC 12.900 euro, OLVG  Oost 9.811,47 euro.

"Uitgaande van de tekst op de website van Zilveren Kruis vergoedt deze zorgverzekeraar aan een patiënt met niet gecontracteerde zorg slechts 75 procent van het tarief dat de verzekeraar bij wel gecontracteerde zorg vergoedt.

"Voor de patiënt die overstapt naar het door verzekeraar Zilveren Kruis niet gecontracteerde VUMC betekent dit dat de zorgverzekeraar 75 procent van 4.815,22 euro = 3.611,42 euro vergoedt terwijl het VUMC hiervoor 12.900,00 euro in rekening zal brengen.  Bijna 9.000 euro verschil! Volgens de website van het Zilveren Kruis is het OLVG ziekenhuis wel en het VUMC niet gecontracteerd."